Interiør,  Kjøkken

Nytt kjøkken?

Stemmer ditt drømmekjøkken overens med ditt behov og ikke minst din økonomi? Hvem skal gjøre hva på hvilket tidspunkt? Det er meget viktig at du så detaljert som mulig tilrettelegger din kjøkkenrestaurering eller ombygging så godt du kan før du starter.

Bruk god tid på planleggingen 

Få et overblikk over alle nødvendige
aktiviteter. 

  • Har du behov for rådgivning? 
  • Hvor mye kan du gjøre selv?
  • Bruk tid på planleggingen

Det skal tas mange beslutninger når du skal ha et nytt kjøkken. Derfor bør du også bruke god tid på planleggingen. Hvem skal gjøre hva? Når skal det gjøres? Hvor mye koster det? Når er det beregnet å stå ferdig? Utover dette, bør du se på hvordan du best disponerer rommet, slik at det blir funksjonelt og praktisk å gjøre de daglige gjøremål. Og hvordan passer dette med dine behov og økonomi? Et godt og velfungerende kjøkken avhenger av din evne til å være godt forberedt. 

Behov 

Når du skal ha et nytt kjøkken bør du starte med å avklare de behov du har i et kjøkken. Først når dette er avklart setter du deg ned med brosjyrer og kataloger fra de ulike kjøkkenleverandørene, for å finne den stil ditt nye drømmekjøkken skal ha. 

Hva man ofte glemmer, er at når man velger en bestemt løsning eller idé, så velger man noe annet bort. Her må man prioritere. Hva kan du ikke leve uten? Hva er ikke så viktig? Kjekt å ha, men ikke nødvendig? Det er faktisk veldig smart å lage sin egen lille behovsanalyse. 

  • Hva skal det være i kjøkkenet, og hvor er det mest praktisk at disse tingene plasseres? 
  • Hva er kjekt å ha, men overhodet ikke nødvendig?? 
  • Hva kan man helt klart unnvære? 

Vaner og livsstil 

Ta i betraktning dine faste rutiner og vaner. Hvor mange lager mat? Er det kun en som lager mat ad gangen? Eller kanskje dere er hele familien – kanskje fire som lager mat sammen og dermed krever mer albuerom? 

Økonomi 

Når du har analysert og vurdert dine drømmer og behov og da kommet frem til hva du gjerne vil ha, er det på tide å se på den økonomiske siden av prosjektet. Hvor mange penger kan og vil du bruke på ditt kjøkken-prosjekt? 

Få tilbud fra for eksempel 3 forskjellige kjøkkenleverandører og sammenlign disse. Hva koster det enkelte kjøkken og hva tilbyr leverandørene i forhold til hverandre? Se på kvalitet, design, levering, montering og kommende vedlikehold. På den måte finner du ut om det er overensstemmelse mellom dine drømmer og din økonomi. 

Få deg en oversikt over aktiviteter 

Hvem gjør hva? 

I planleggingsfasen må du også tenke på om det er arbeidsoppgaver du trenger håndverkere for å få gjort. Har du bruk for en murer eller tømrer? Skal du ha nye faste installasjoner som strøm, gass, vann og avløp, eller er det eksisterende installasjoner som skal flyttes eller kanskje stenges? 

Tidsplan 

Rekkefølgen for de ulike aktivitetene er heller ikke helt likegyldig. Lag deg derfor en nøyaktig tidsplan over alle de ting som skal foregå før kjøkkenet ditt er ferdig. Det er en god idé å være ferdig med det meste av det arbeidet håndverkerne skal gjøre før kjøkkeninnredningen kommer. På denne måten er det mindre risiko for at flekker og riper kan oppstå på det splitter nye kjøkkenet ditt.  

Hvor mye kan du selv gjøre?

Kjenn deg selv og dine begrensninger. Kjøkkenet er ofte et av de viktigste rom i boligen. Det er en arbeidsplass og for mange et rom de er stolte av og gjerne viser frem. Derfor skal et kjøkken også ta seg godt ut. Dette krever at det er ordentlig satt opp og at detaljene er ordentlig utført. Det kan være vanskelig om du ikke har erfaringen. Et dårlig oppført kvalitetskjøkken, vil dessverre bare se billig ut. Noe som jo er synd, når man først har lagt en del penger i det.