Hus

Når vinduer skal vaskes

Det enkle er fortsatt det beste: Du trenger bare vann, nal og en mikrofiberklut.

Carina Jonsson steller med rengjøring hos Orkla House Care. Hun vet hva du trenger for å få vinduer til å skinne.

− Vinduene våre må gjennomgå mye i løpet av vinteren. Det er ikke rart at sot, støv og fett blir synlig når lyset treffer glasset. Med litt planlegging blir vindusvask bare moro, sier hun.

Vent på gråværet
Først må vi vente på gråvær. For vasker vi vinduer i solskinn blir det lett skjolder på glasset.

− Det er fordi vannet tørker for fort. En grå dag med noen plussgrader er det beste vaskeværet, sier Jonsson, som mener vindusvasken er det sikreste vårtegnet.

Enkelt verktøy
Hun anbefaler å bruke en lavtrykksprøyte til å påføre vann på vinduet og vente et par minutter. Vi trenger også en nal og en mikrofiberklut. Et forlengerskaft er også kjekt til høye vinduer.

− Bruker du mikrofiberklut trenger du ikke bruke såpe. Husk at kaldt vann gjør mikrofiberen hardere og dermed gjør den mer nytte for seg. Bruk mikrofiberkluten til selve vasken. Fjern så vannet med nalen før du til slutt bruker kluten til å tørke bort vannet langs kantene, sier hun.

Det finnes også effektive rengjøringsmidler til vindusvask for deg som gjerne vil ty til noe mer enn bare vann. Og for oss som insisterer på å vaske vinduer i minusgrader gjelder det å bruke spritbaserte vaskeprodukter.

Vask med stor S
Selve vaskeoperasjonen gjøres enkelt. Trikset er å jobbe ovenfra og ned, både med nalen og med vinduene. Med andre ord: Vi vasker de øverste vinduene på huset først.

− Du kan vaske med nalen med rette drag rett ned. Om du er litt mer erfaren, prøv å vaske hele vinduet med en stor S-bevegelse. Hold nalen litt på skrå når du drar den nedover. Da renner ikke vannet over der du allerede har vasket. Tørk av nalen med en mikrofiberklut, annen lofri klut eller papir mellom hvert drag, råder hun.

De vanskelige vinduene
For veldig skitne vinduer, anbefaler Jonsson å fukte vindusflaten med en forvasker, vente et par minutter og så skure litt. Det er som en kost med mikrofiberpels. Mikrofiberklut kan også brukes. Deretter er det bare å dra av med en nal.

− Et vindusvaskesett fra Jordan inneholder det du trenger. Dette er et komplett sett med forvasker og nal i ett. Her er det bare å vaske, snu rundt og «nale» av vannet. Resultatet er et rent og stripefritt vindu, sier hun.